Oprișan ar putea ajunge la mâna consilierilor județeni la alegerile locale

0
-Publicitate-

PNL vrea să schimbe legislația electorală și în ceea ce îi privește pe președinții consiliilor județene. În proiectul legislativ pentru care Guvernul Orban își va asuma răspunderea în Parlament se prevede doar alegerea primarilor în două tururi. În schimb, în Parlament va fi susținută respingerea ordonanței emisă anul trecut Guvernul Dăncilă, potrivit căreia președinții consiliilor județene trebuie să fie aleși direct de alegători, într-un singur tur și nu de către consilierii județeni. Senatorul PNL Cătălin Toma a susținut vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că acest proiect este prioritar, astfel încât să fie adoptat în luna februarie și aplicat la alegerile din iunie.

Alegerea de către cetățeni a președinților consiliilor județene a fost impusă de fostul premier PSD Viorica Dăncilă, la solicitarea lui Marian Oprișan și a altor baroni PSD, în schimbul susținerii acestora pentru șefia partidului, la vremea respectivă. Baronii PSD pleacă astfel cu prima șansă în alegeri, pentru că în consiliile județene riscă să nu mai aibă majoritate dacă PSD și PNL obțin un scor electoral bun.

În privința primarilor, senatorul Cătălin Toma spune că aceștia vor avea legitimitate, întrucât vor fi aleși de un număr mai mare de alegători.

”Alegerile în două tururi reprezintă un act de democrație, este vorba de legitimitatea celui ales. Înainte de turul doi se poartă discuții, negocieri, în așa fel încât candidatul cel mai bine ales să câștige alegerile. Tocmai aceasta înseamnă democrație, să lăsăm poporul să decidă și să nu avem un primar ales cu 15% sau cu 14%, cum este la Focșani”, a declarat Cătălin Toma.

Parlamentarul PNL s-a declarat convins că alegerea primarilor în două tururi se va aplica, chiar dacă PSD va ataca legea la Curtea Constituțională.

-Publicitate-