Pesta porcină confirmată la Goleşti. Niciun animal nu mai pleacă deocamdată de la Premium Porc

0
74

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-o gospodărie de la Goleşti, după ce analizele trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală au ieşit pozitive.

Îngrijorarea în zonă este mare, având în vedere faptul că în raza de protecţie a virusului se află cel mai mare combinat de creştere a porcinelor din judeţ, cu un număr de aproape 34.000 de porcine.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea, niciun animal nu mai iese momentan pe poarta combinatului, dar dacă nu va mai apare un alt focar în zonă în următoarele 20-21 de zile, societatea ar putea cere şi primi o derogare pentru a livra mai devreme, mai ales că ne apropiem de sărbătoarea Crăciunului.

Între timp, exploataţia din localitatea Goleşti a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei. Totodată, pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare şi dezinfecţie.

Acesta este cel de-al patrulea focar de pestă confirmat în Vrancea de la începutul lunii, respectiv la Mirceştii Noi în comuna Vînători, în localitatea Vâjâitoarea din comuna Tătăranu, la Bogza, în comuna Sihlea, ultimul fiind cel confirmat astăzi, la Goleşti.

Ancheta epidemiologică este în desfăşurare