Plutonier adjutant șef Sorin Mocanu, pompierul lunii aprilie

0
-Publicitate-

Plutonierul adjutant șef Mocanu Sorin a fost desemnat ”Pompierul lunii aprilie 2023” la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea.

Dragostea pentru meseria de pompier a dobândit-o în timpul stagiului militar. Nu avea nici 20 de ani când a îmbrăcat pentru prima dată haina de pompier. Atât colegii, cât și superiorii, i-au remarcat calitățile și l-au îndemnat să dea mai departe la școala militară. Așa a și făcut! După câteva luni de la îndeplinirea serviciului militar obligatoriu, a ajuns elev al Școlii Militare de Pompieri ”Pavel Zăgănescu” Boldești. După absolvire, în anul 1999, a fost repartizat la Grupul de Pompieri Galați, ca mai apoi, după câteva luni, să fie mutat la cerere la Grupul de Pompieri Vrancea. Din anul 2009 ocupă funcția de șef gardă intervenție și stingere la Detașamentul de Pompieri Focșani, și consideră că a reușit să fie perceput de colegi mai mult ca un lider decât ca un șef, pentru că și-a format o echipă unită. După cum crede: ”un lider este cel care reprezintă interesul echipei, îi cunoaște problemele și se implică să le rezolve. Fiecare membru al ei are aceeași valoare, de aceea toți trebuie să muncească cot la cot, pentru a se simți utili și apreciați. Nimeni nu s-a născut învățat și tocmai de aceea răbdarea, motivația și înțelegerea sunt factorii cheie care contribuie la consolidarea colectivului. Unui om când nu-i dai nimic de făcut consideră că nu ai încredere în el, se simte în plus și pleacă cu prima ocazie. Eu nu mi-am ales oamenii din echipă dar am știut să-i formez și așa îi simt mai aproape de mine!”

Camarazii i-au fost aproape și în ziua de 7 aprilie a.c., când un apel la numărul unic de urgență 112 anunța un incendiu la o locuință din comuna Vulturu. Spre locul indicat s-au deplasat în cel mai scurt timp 2 autospeciale de lucru cu apă și spumă, 1 autospecială de intervenție și salvare de la înălțime și 1 ambulanță SMURD  de la Detașamentul de Pompieri Focșani. La sosirea forțelor de intervenție ardea generalizat acoperișul locuinței formată din parter și etaj. Dat fiind suprafața mare pe care se manifesta incendiul, aproximativ 350 mp, forțele de intervenție au fost suplimentate cu 1 autospecială de stingere cu apă și spumă și 1 autospecială de primă intervenție și comandă. Una dintre măsurile luate de șeful G.I.S., plutonierul adjutant șef Mocanu Sorin, a fost evacuarea mobilierului și a obiectelor de uz casnic din interior. Astfel, au putut fi recuperate, aproape integral, bunurile aflate la parter. Prin modul de dispunere a echipajelor în teren, incendiul a fost lichidat în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime sau persoane rănite. La finalul intervenției, el împreună cu colegii au fost plăcut impresionați de faptul că, în ciuda necazului pe care îl avea, proprietara a venit să le mulțumească pentru tot efortul depus și bunurile recuperate.

Ca orice pompier ce își iubește meseria, plutonierul adjutant șef Mocanu Sorin a intervenit în situații de urgență și din timpul liber. Chiar în această iarnă, vecinul din fața casei lui era să rămână fără locuință după ce funinginea depusă pe coșul de fum s-a aprins. ”Mă uitam pe geam și am văzut cum ies flăcări pe horn la vecinul. Am plecat în papuci și cu ce aveam pe mine. Vecinul avea poarta închisă, așa că am fost nevoit să sar gardul. Erau în casă, nici nu aveau idee de ce se întâmplă. Le-am zis să rămână calmi, să nu  intre în panică, fiindcă eu știu ce am de făcut. Am acționat repede cu mijloacele de primă intervenție, iar totul a ieșit bine.”

Profesionalismul, curajul și devotamentul îi caracterizează întreaga carieră militară de până acum.

Se simte împlinit din toate punctele de vedere, dar cea mai mare realizare este mândria de a fi un bun exemplu pentru fiul său, care i-a călcat pe urme. După promovarea unui concurs organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dobrogea” Constanța, unicul său fiu a devenit pompier profesionist. În prezent, sergentul major Mocanu Robert este încadrat la aceeași subunitate cu tatăl său. Deși lucrează pe ture diferite, au avut de câteva ori ocazia să participe împreună la intervenții, iar fericirea tatălui

se putea citi pe chipul acestuia.

Planurile de viitor se rezumă doar la dorința de a fi sănătos să își poate face meseria cât mai mulți ani de acum încolo.

Felicitări, ”Pompierul lunii aprilie 2023”, plutonier adjutant șef Mocanu Sorin! Ești un adevărat lider, care ai dovedit că știi să-ți folosești rațiunea atunci când acționezi, iar când îți coordonezi echipa reușești să creezi oportunitate din orice dificultate.

(SURSA Comunicat de presă ISU Vrancea)

-Publicitate-