Pompierul lunii octombrie este plutonierul adjutant șef Laurențiu Ioniță

0
33

Principalele calități ale unui pompier sunt, așa cum spune și deviza, ”Curaj și devotament” dar, la ”Pompierul lunii octombrie” aceste calități se completează cu ”pasiune și dăruire”. Descrierea aparține domnului plutonier adjutant șef Ioniță Laurențiu care are o experiență de peste 27 de ani în arma pompieri. Tot el este, poate, singurul om care cunoaște fiecare ungher al Stației de Pompieri Vidra ocupând încă din anul înființării acesteia, respectiv anul 1995, funcția de subofițer administrativ.

În toți acești ani, plutonierul adjutant șef Ioniță Laurențiu și-a îndeplinit în mod exemplar atribuţiile de serviciu, fiind apreciat numai cu calificativul Foarte bun. De asemenea, subofiţerul a dovedit de-a lungul carierei militare, calităţi deosebite în gestionarea situaţiilor de urgenţă, iar implicarea sa în activităţile administrativ-gospodăreşti a fost decisivă pentru realizarea unui climat propice în cadrul subunităţii.

Cunoaște cât de important este ceea ce face, deoarece așa cum și el spune ”nu putem vorbi de pompierii salvatori decât atunci când toate structurile din inspectorat sunt active. Cei din operativ nu pot acționa dacă, cei din structura suport nu-și fac treaba, este un angrenaj care funcţionează doar împreună. Pentru reuşita fiecărei intervenţii a structurii operative, o parte din răspundere o poartă şi pompierii din structurile suport. Structurile suport asigură şi răspund de dotarea cu tehnică de intervenţie, echipamente de protecţie, utilaje, accesorii și nu în ultimul rând de retribuţia salvatorilor. Pompierii din aceste structuri sunt cei care, chiar dacă nu sunt în prima linie pentru a se bucura de acel „Mulţumesc” primit la finalul misiunilor, au satisfacţia că au contribuit din umbră la reuşita misiunii. Afirm asta, pentru că, spre deosebire de anii de debut când eram fericit de acel „mulțumesc” primit în prima linie, acum sunt fericit când colegii mei termină cu succes misiunile. Îmi amintesc că în anul 1992, atunci când m-am încadrat, pompierul era pregătit să stingă doar focul. În ultimii ani pompierul are noi şi noi atribuţii, de la stingerea incendiilor la acordarea primului ajutor calificat, de la descarcerare şi până la asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate. Acum, pompierii sunt văzuți ca salvatori universali, ei fiind cei care gestionează orice situație de urgență apărută în zona de competență. Încărcătura obligațiilor nu se resimte numai în teren. Având în vedere că sunt singurul subofițer administrativ de la Stația de Pompieri Vidra, ca lucrurile să meargă bine, trebuie să mă asigur de aprovizionarea bazei materiale pentru a putea restabili în cel mai scurt timp capacitatea de intervenție a tehnicii din dotare și cele necesare colegilor mei. Chiar dacă nu mai trăiesc emoțiile din misiuni, în suflet voi rămâne dedicat semenilor și jurământului dat țării.”

 

Mereu aflat în slujba binelui, plutonierul adjutant șef Ioniță Laurențiu a răspuns cu promptitudine, ori de câte ori a aflat de necazul sau neajunsurile celor încercați de soartă. A participat la numeroase campanii umanitare cum ar fi cele de donare de sânge și s-a implicat activ în acțiuni civice.

Unii colegi, mai tineri, îl privesc ca pe un tată sau ca pe un profesor, alții ca pe un frate iar cu toții îl consideră un bun prieten în care au încredere și îi cer sfatul atunci când nu găsesc soluții la problemele care îi frământă. A fost și este catalizatorul echipei și de aceea este atât de apreciat. Sperăm ca de experiența lui să beneficieze cât mai mulți învățăcei, pentru că își dorește ca trecerea anilor să nu lase o amprentă prea pronunţată asupra lui ca să-și poată duce la bun sfârşit misiunile încredințate.

 

Pentru el, viaţa de pompier este un zig-zag între prea mult zgomot si prea puțină linişte, între prea mulţi oameni aflați în necaz și prea puţini norocoși dar indiferent de situaţie, misiunea pompierului rămâne aceeași, să salveze vieți și bunuri. Ca acest lucru să fie posibil fiecare trebuie să-și dea silința și să-și îndeplinească sarcinile de serviciu cu responsabilitate.

Felicitări pentru exemplul pe care ni-l oferi, pentru camaraderia de care dai dovadă, pentru pasiunea și dăruirea cu care îți faci meseria! (ISU Vrancea)