Primăria Focșani plătește pentru reabilitarea unei clădiri cât pentru una nouă

0
-Publicitate-

Reabilitarea unei clădiri achiziționată în urmă cu doi ani de Primăria Focșani costă  cât o clădire nouă. Iar dacă se adaugă prețul la care a fost cumpărată, o clădire veche de 40 de ani ajunge să valoreze mai mult decât o clădire construită recent, pe care primăria a intenționat să o achiziționeze în 2018. Clădirea pentru care municipalitatea face eforturi financiare însemnate a fost cumpărată în decembrie 2017 de la o firmă deținută de Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Vrancea și se află pe strada Comisia Centrală. Investiția imobiliară făcută pentru a da un sediu Direcției de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP) a dat naștere și la vremea respectivă la multe discuții.

Pe 30 decembrie 2019, ultima zi lucrătoare a anului trecut, Primăria Focșani a anunțat finalizarea licitației pentru ”Reparații capitale imobil str. Comisia Centrală și reabilitare racordare utilități apă – canal și energie electrică”, la care se adaugă și documentațiile necesare. Contractul a fost obținut de singurul ofertant care s-a înscris la licitație, Emilaseb Construct SRL, care a avut o firmă asociată și doi subcontractanți. Valoarea contractului este de 2,178 milioane lei (cu TVA).

Printre lucrările prevăzute în caietul de sarcini se numără: reabilitarea acoperișului, reparații elemente structurale, creșterea capacității de rezistență a structurii și a pereților de zidărie, lucrări de recompartimentare interioară, lucrări de refacere finisaje interioare, repararea trotuarelor de protecție, lucrări pentru eficientizarea termică a clădirii, înlocuirea instalației electrice, pentru apă și pentru canalizare.

Cum ajunge o clădire veche să coste mai mult decât una nouă

Imobilul din strada Comisia Centrală are un teren de 1681 mp, o clădire cu subsol, parter și etaj cu o suprafață construită de 362 mp și o suprafață desfășurată de 677,74 mp. Aceasta înseamnă că reabilitarea clădirii costă aproximativ 680 euro/mp. La achiziționare, Primăria Focșani a plătit firmei Servoexpocam SRL, la care acționar unic este CCIA Vrancea, suma de 1,237 milioane lei. Dacă luam în calcul și acești bani, clădirea va ajunge să coste undeva pe la 1000 euro/mp.

Spre comparație, o clădire din centrul Focșaniului costă mai puțin. În 2018, municipalitatea a intenționat să achiziționeze clădirea construită de omul de afaceri Nicolae Țuțoi pe bulevardul Independenței, suma cerută fiind de circa 800 euro/mp. Probabil că, în urma evaluării, prețul ar mai fi scăzut. În cele din urmă, primarul Cristi Misăilă a renunțat să facă această investiție, din cauza opoziției din Consiliul Local Focșani.

Primăria Focșani a cumpărat clădirea din strada Comisia Centrală pentru Direcția de Dezvoltare Servicii Publicii, invocând urgența găsirii unui sediu pentru această direcție. Ulterior, lucrurile nu au mai decurs atât de ”urgent”. La un an după achiziția imobilului, în decembrie 2018, acesta a fost predat în folosință gratuită DDSP, după care în vara anului trecut Primăria Focșani l-a luat înapoi, pentru a putea repara clădirea.

-Publicitate-