Romeo Vulpe, primarul PSD din comuna Tănăsoaia, condamnat la trei de închisoare cu suspendare, nu mai are șanse să își păstreze mandatul, potrivit Codului Administrativ adoptat anul trecut. Dacă în trecut în Vrancea au fost mai mulți primari care au scăpat deoarece erau condamnați cu suspendare, de această dată se precizează clar că nu mai sunt excepții.
La situațiile în care primarul își pierde mandatul, la art. 160, alin. d) din Codul Administrativ se prevede ”condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei”.
Această prevedere a fost introdusă în Codul Administrativ după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în urma unor procese, că și primarii condamnați cu suspendare trebuie să își piardă mandatele. Decizia ICCJ s-a aplicat însă în funcția de culoarea politică a primarilor.
Încetarea mandatului primarului se face prin ordin al prefectului, emis în baza unui referat întocmit de secretarul unității administrativ – teritoriale. Potrivit prefectului Gheorghiță Berbece, Tribunalul a fost notificat să trimit Primăriei Tănăsoaia hotărârea de condamnarea primarului Romeo Vulpe, pentru ca secretarul comunei să întocmească referatul cu privire la încetarea mandatului acestuia în termen de 10 zile.
Romeo Vulpe a fost acuzat de ”săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei”, după ce a beneficiat fără a avea dreptul de fonduri europene pentru agricultură prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Edilul a înființat în anul 2009 un PFA, după care l-a radiat, însă a continuat să ceară fonduri europene.
Romeo Vulpe este primar PSD de 20 de ani al comunei Tănăsoaia și s-a remarcat prin scandalurile prin care a fost implicat.