Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea (C.J.S.U.) a stabilit joi, 12 noiembrie, în ședință extraordinară, măsuri de restricție speciale pentru comuna Soveja, singura localitate din județ unde incidența cumulată a cazurilor de infecție cu virusul SARS-CoV-2 pe ultimele 14 zile a depășit 3/1.000 de locuitori, ajungând la 4,73.
Măsurile restrictive sunt stabilite pe o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.
În acest interval vor fi interzise: organizarea și desfășurarea activităților în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte; a spectacolelor de tipul drive-in în aer liber; a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale.
De asemenea, au mai fost interzise: activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc. Totodată, activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități.
La nivelul localităților în care incidența cumulată a cazurilor este mai mare de 1,5 0/00 și mai mică sau egală cu 3 0/00, s-au interzis, pe o perioadă de 14 zile, organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in în aer liber, a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale. În ceea ce privește organizarea și desfășurarea activităților în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, precum și cea a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, acestea sunt permise cu participarea publicului până la 30 % din capacitatea maximă a spațiului. Aceeași măsură se aplică pentru restaurantele și cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau al altor unități de cazare, precum și operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.
Pentru localitățile unde rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, C.J.S.U. a aprobat un plan de acțiuni care vizează eficientizarea activităților de prevenire și de limitare a transmiterii noului coronavirus SARS-CoV-2, creșterea gradului de informare și conștientizare a populației cu privire la importanța respectării măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 și Întărirea capacității de management a autorităților publice locale și a instituțiilor cu atribuții în gestionarea situației.