Școala Gimnazială Țifești, gazdă intr-un Proiect Erasmus+

0
14

22Școala Gimnazială Țifești a fost, în perioada 16-18 martie 2022,  gazda ospitalieră pentru  elevi şi cadre didactice din Serbia, Spania,Turcia și Polonia veniţi la Țifești  în cadrul unui schimb de experienţă derulat in cadrul proiectul “Motivation III -The 21stCentury Students”, finanţat din fondurile programului Erasmus+, Parteneriate Strategice în domeniul școlar.

Delegaţia României este alcătuită din coordonatorul proiectului prof. Aura Robescu, directorul şcolii prof. Gabriel Sibechi, prof. Angelica Gurău , prof. Monica Nechita  şi prof. Ramona Giană.

Suntem onorați să fim gazdele acestor delegații. Prin acest proiect, ne vom îmbunătăți propriile cunoștințe învățând unii de la alții și punând în practică un plan de diagnosticare și prevenire a părăsirii timpurii a școlii (ESL) prin utilizarea ofertelor de activități extracurriculare pe care fiecare dintre școlile noastre le are în prezent.

Fiecare școală va participa la acest proiect cu propria experiență arătându-și exemplul de bună performanță, arătând celorlalți metodologia lor și rezultatele pe care elevii le pot obține participând la un anumit club sau activitate la scoala – implementarea de cluburi after-school pentru elevi. Serbia va prezenta rezultatele și metodologia clubului de fotografie, România va arăta cum funcționează clubul  de mediu,  Polonia va arăta  clubul ICT. În ceea ce privește Spania, clubul de teatru va fi punctul culminant, iar Turcia,  clubul de robotică”, a declarat coordonatorul proiectului, prof. Aura Robescu.

Mobilitatea din România a debutat cu primirea oaspeţilor la şcoala noastră, unde aceştia au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare după obiceiul nostru străbun. Într-o atmosferă călduroasă în sala de festivităţi a şcolii s-a realizat primirea oficială la care au participat consilierul Andrei Dănișor și inspectorul școlar George Panțică, din partea Inspectoratului Şcolar Vrancea, presa locală, precum şi delegaţiile celor cinci şcoli. După deschiderea oficială, fiecare delegaţie s-a prezentat, au fost prezentate activităţile desfăşurate în fiecare şcoala, iar elevii Şcolii Ţifeşti au oferit un program artistic oaspeţilor cu cântece şi dansuri populare româneşti coordonați de dna invățătoare Maricela Mustață, dar și un program artistic in limba engleză

A doua zi  a debutat cu  o vizită la Lepşa unde am realizat o acţiune de ecologizare şi am adunat materiale din natură pe care urma să le folosim pentru realizarea unor obiecte de artă. S-au vizitat Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Păstrăvăria de la Lepşa precum şi Mănăstirea Lepsa. Musafirii au fost încântaţi de tradiţiile şi obiceiurile româneşti, de frumuseţea geografică a ţării noastre, peisajele descoperite lăsându-i aproape fără suflare

Cea de a treia zi, adică vineri a debutat cu vizita la Fabrica de sucuri din localitate , unde invitaţilor li s-a vorbit despre felul în care a început afacerea. A urmat activitățile organizate pe teme ecologice si anume plantarea de flori și realizarea unei  cărți Eco -book ,in care elevii și profesorii au scris opinii despre protejarea planetei

A urmat vizita în oraşul Focşani unde s-a făcut un tur al oraşului Focşani, cu oprire în Piaţa Unirii, unde s-au prezentat date despre oraş, despre semnificaţia unirii, precum şi alte informaţii legate de poporul român.

Ziua nu putea fi încheiată mai frumos decât cu spectacolul oferit de Corul Parohiei Ireşti . Încheierea serii de rămas bun s-a făcut cu înmânarea certificatelor de participare în care au prezentat impresiile despre România şi poporul roman. Concluziile au fost că România este o ţară minunată, cu oameni calzi şi primitori, o ţară în care s-au simţit foarte bine şi unde oricând şi-ar dori să revină.

“Mulțumeșc pe această cale copiilor, părinților, colegilor și tuturor celor care s-au implicat în implementarea proiectului”, a declarat directorul unității, prof. Aurelian Gabriel Sibechi.

Următoarea mobilitate va fi în  mai, in Turcia unde vor pleca 2 cadre didactice şi 6 elevi. Amintim faptul că proiectul este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene.