Taxele și impozitele plătite de locuitorii Focșaniului vor crește cu 4,6%

0
49

Taxele și impozitele plătite de focșăneni vor crește anul viitor deoarece trebuie indexate cu rata inflației. Primăria Focșani a decis să nu aplice alte majorări în afara acestei indexări. Potrivit proiectului de hotărâre privind obligațiile datorate de focșăneni în 2020, valorile impozabile cresc de la câțiva lei până la câteva zeci de lei, în cazul clădirilor, deoarece anul trecut s-a înregistrat o inflație mare, de 4,6%.

”Pentru taxele care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite în lei, este obligatorie indexarea cu rata inflației pentru anul fiscal anterior comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care este în cuantum de 4,6%, conform prevederile art. 491 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal”, se arată în raportul proiectului de hotărâre.

Practic, vorbim de o creștere de peste trei ori mai mare în comparație cu anul trecut, când indexarea cu rata inflației a fost de 1,3%. De menționat că în proiectul de hotărâre din 2018 indexarea era menționată într-un articol chiar la începutul documentului, în timp ce acum este ”ascunsă” în raport și în anexe și e mai greu de găsit.

Potrivit anexei proiectului de hotărâre, de exemplu, valoarea impozabilă a clădirilor cu toateutilitățile ajunge în 2020 la 1060 lei/mp de la 1013 lei/mp în acest an. În cazul terenurilor intravilane, valoarea impozabilă crește în zona A de la 8000 lei la 8368 lei pe hectar, în zona B de la 6000 lei la 6276 lei pe hectar, în zona C de la 4000 lei la 4184 lei pe hectar, iar în zona D de la 2000 lei la 20192 lei/hectar. De asemenea, la autoturisme se înregistrează o creștere a valorilor, la fiecare categorie, în funcție de capacitatea cilindrică și alte criterii.

Și anul viitor, Primăria Focșani propune aplicarea unei taxe speciale de salubritate pentru persoanele fizice și juridice care nu au încheiate contracte de salubritate. Suma propusă pentru anul 2020 este de 15,38 lei/persoană/lună pentru persoanele fizice și de 4 lei/mp/lună în cazul persoanelor juridice, mai mare decât în acest an.