Ministerul Lucrărilor Publice nu va plăti facturi pentru obiective realizate prin PNDL la Focșani, Slobozia Bradului și Tătăranu. Ministrul Ion Ștefan: ”Nu rămâne nimic acoperit, totul va fi transparent”

0
-Publicitate-

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației  (MLPDA) a anunțat că va opri plăți în valoare de peste 146 milioane de lei pentru 187 de solicitări de plată pentru obiective de investiții din mai multe județe, printre care și Vrancea. În județul nostru sunt patru cereri de plată vizate, pentru lucrări la drumuri și străzi în Focșani, Slobozia Bradului și Tătăranu.

În Focșani sunt două cereri ale autorităților locale pentru care nu se vor face plăți, pentru modernizarea unor străzi din Focșani. Aici s-a descoperit că lucrările de asfaltare efectuate sunt neconforme din punct de vedere calitativ. Cele două cereri de plată însumează aproximativ 3,3 milioane lei. Deja concluziile verificărilor l-au iritat pe primarul Cristi Misăilă, care și-a exprimat nemulțumirea la ședința Consiliului local care a avut loc miercuri.

La Slobozia Bradului, la un proiect de modernizare drumuri de interes local a fost oprită la plată suma de 837.064.54 lei, deoarece lucrările au fost facturate de două ori. De asemenea, la Tătăranu, la un proiect de modernizare drumuri comunale s-a constatat că stratul de piatră nu corespunde calitativ, motiv pentru care nu se vor face plăți pentru suma de 261.800 lei.

Ion Ștefan: ”Nu înțeleg de ce este atâta nedumerire în rândul unor edili”

Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, spune că nu înțelege ”nedumerirea” unor edili, în condițiile în care s-a verificat dacă situația din hârtii corespunde cu cea din teren.

 ”Noi verificăm dacă s-a executat ceea ce se spune că s-a executat. Nu înțeleg de ce este atâta nedumerire în rândul unor edili. Sunt diriginți de șantier, sunt inspectori ISC, sunt persoane responsabile, oameni care au verificat aceste lucrări, care au certificat aceste lucrări. Nu pot eu să verific toată țara, să fiu prezent să văd dacă s-a executat o lucrare sau nu, dacă grosimea stratului de asfalt este cea din proiect. Dirigintele de șantier, inspectorul ISC, sunt oameni care răspund pentru realizarea acestor lucrări”, a declarat Ion Ștefan, pentru Actualitatea Vrânceană.

Ministrul Lucrărilor Publice a precizat că aceste neconformități pot fi remediate, iar autoritățile pot reveni cu cereri de plată către minister. Înainte de demararea controalelor, Ministerul Lucrărilor Publice a trimis o adresă primăriilor care implementează investiții prin PNDL, prin care le-a anunțat că au posibilitatea să  retragă cererile de plată (Anexa 4), dacă au mai făcut analize și au constatat că încă nu se impune acest lucru, urmând să revină ulterior cu noi solicitări.

Ministrul Ion Ștefan promite că toate neregulile constatate vor fi făcute publice prin intermediul unui raport.

”Nu rămâne nimic acoperit, totul va fi transparent. Aceste controale sunt transparente și rezultatul acestor controale va fi făcut public, nu va fi secretizat. Ce s-a găsit în teren, va fi adus cunoștința cetățenilor, pentru acești bani sunt din taxele și impozitele cetățenilor, acești bani sunt pentru a finanța lucrările, nu sunt de la ministrul Lucrărilor Publice de acasă și nici de la primarul X de acasă”, a spus Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice.

-Publicitate-