Șefii IȘJ, împotriva cărora Marian Oprișan a făcut plângere penală, au cerut interzicerea activităților educative extrașcolare în timpul orelor de curs

0
119

Marian Oprișan a anunțat la ședința Consiliului Județean de marți că a făcut plângere penală împotriva conducerii Inspectoratului Școlar Județean pentru că ar împiedica desfășurarea activității ”Magia Crăciunului”. Mai exact, inspectorul școlar general Dorin Cristea și inspectorul școlar general adjunct Daniela Gabriela Marchitan sunt acuzați de abuz în serviciu, fals și uz de fals. Dacă Dorin Cristea este în funcție din timpul guvernării tehnocrate, Daniela Gabriela Marchitan a fost numită cu puțin timp în urmă, cu susținerea PNL.

Este posibil ca această plângere să aibă legătură și cu faptul că în urmă cu câteva zile IȘJ a trimis o adresă școlilor, în care li se atrage atenția că activitățile educative extrașcolare au loc în afara orelor de curs și să ia măsurile care se impun cu privire la activitățile de acest fel care se desfășoară în perioada următoare. Adresa este datată din 5 decembrie și este semnată de șeful IȘJ și adjunctul instituției, cărora li se alătură Mihaela Simion, inspector școlar pentru activități extrașcolare.

”În conformitate cu art. 107, alineatele (1) și (2) din ROFUIP aprobat prin OMENCȘ nr. 5079/2016, completat prin OMEN nr. 3027/2018, activitatea educativă extrașcolară din unitățile de învățământ se desfășoară în afara orelor de curs, cu acordul/aprobarea părinților, tutorilor sau susținătorilor legali, în cazul elevilor minori. Vă rugăm să luați măsurile care se impun pentru respectarea prevederilor legale cu privire la organizarea tuturor activităților educative extrașcolare ce se vor desfășura în perioada următoare”, se arată în adresa trimisă de IȘJ.

Principala activitate educativă extrașcolară care se organizează în ”perioada următoare” este ”Magia Crăciunului”, prin care Consiliul Județean vrea să aducă elevii de gimnaziu la Sala Polivalentă din Focșani, pe 11, 12 și 13 decembrie, pentru a le da cărți și a populariza lectura în rândul elevilor.

Cert este că dacă adresa IȘJ se respectă întocmai,  vor fi consecințe asupra cadrelor didactice și elevilor, deoarece nu vor mai avea loc vizite ale elevilor la muzee în timpul orelor de curs sau la alte obiective, nu se vor face alte activități, cum se întâmplă frecvent. Adresa va avea consecințe chiar la IȘJ, unde nu vor mai putea veni elevi și profesori cu colindatul decât, eventual, în afara programului.