Un copil de patru luni a murit după ce a fost consultat de medic și trimis acasă

0
(sursa foto: Jurnal de Vrancea)
-Publicitate-

Părinții copilului spun că au venit la UPU, de unde au fost trimiși în ambulatoriu, copilul fiind consultat de medicul Gruia. Sâmbătă, pe 7 decembrie, micuța a decedat acasă iar autopsia a stabilit drept cauză intermediară a morții, o pneumonie. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă.

Daria Maria Petrea, un copil de patru luni și jumătate a decedat sâmbătă dimineață, fiind găsită de părinții săi, fără suflare, când mama a mers să îi dea tratamentul pe care îl primise cu o zi înainte. Mesajul tatălui său, scris pe Facebook, a ajuns să aibă sute de distribuiri, așa că miercuri, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” din Focșani au făcut primele declarații legat de acest caz. Când a apărut și prima surpriză pentru că medicul despre care au vorbit părinții copilului că le-ar fi consultat fetița, nu era de fapt, Mariana Gruia ci Mihaela Mihalache, tot medic pediatru din cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Județean din Focșani.

Copilul nu a fost consultat în secția de Primire Urgențe și nici în cea de Pediatrie, ci, așa cum rezultă și din registrul de consultații din policilinică, a fost consultat de doamna doctor Mihalache. Pentru a vedea dacă au fost probleme în cazul respectiv, spitalul a constituit o comisie, pentru a se verifica dacă, din punct de vedere administrativ, au fost respectate toate protocoalele și toate procedurile de consultație”, a declarat Alina Cosma, purtător de cuvânt al Spitalului Județean.

Medicul a declarat că a consultat copilul cu atenție, că l-a dezbrăcat până la pampers și că nu a constatat probleme de natură deosebită.

Vineri, la ora 12,14 am consultat copilul (…)  în vârstă de patru luni jumătate, din Ciuşlea. La examenul clinic nu am depistat simptomatologii respiratorii, semne de insuficienţă respiratorie, copilul respira bine, era bine colorat, avea tonus bun. Copilul a fost consultat pe îndelete, dezbrăcat la Pampers, pentru că aşa consultăm toţi copiii sugari. Temperatura intra-rectală a fost 36,8 grade. La examenul clinic am găsit un faringe hiperemic, fără alte modificări vizibile. Copilul a primit o reţetă acasă, cu antitermic şi simptomatice. (…) Orice copil febril sub vârsta de şase luni care are doar febră, fără alte semne clinice de boală, fără semne de gravitate, poate fi tratat acasă sub supraveghere 24 – 48 de ore cu antitermice, precum precizează şi ghidul de pediatrie din 2019”, a spus medicul Mihaela Mihalache.

Polițiștii au întocmit dosar penal și urmează să stabilească ce anume s-a întâmplat

Oamenii legii au fost sesizați prin apel la 112 de un membru al echipajului de ambulanță care a ajuns la locuința părinților. Cazul a fost preluat de polițiști care fac cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă.

La data de 7 decembrie, ora 7.31, am fost sesizați prin 112 de reprezentantul SAJ Vrancea cu privire la faptul că, în comuna Garoafa, satul Ciușlea, un bebeluș de aproximativ patru luni a fost găsit decedat la domiciliu. În urma acestei seizări, colegii din cadrul secției de poliție rurală Golești au întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă”, a precizat inspectorul principal Cătălina Murariu, de la Biroul de Presă al IPJ Vrancea.

Părinții, sfârșiți de durere, și-au înhumat azi copilul. Despre cele întâmplate, mama a povestit cu durere.

Joi seara ne-a făcut fata temperatură. I-am băgat un supozitor. Vineri dimineaţă ne-am dus cu ea la Urgenţe la spital. M-a trimis în Policlinică, unde era doamna doctor Gruia. Dânsa mi-a dat tratament. A zis că are început de roşu în gât, mi-a dat Tantum Verde, Algin, Panadol şi nişte picături care se dau în caz că face temperatură mai mare de 39 de grade. Sâmbătă dimineaţă, la ora cinci, a mâncat fata. La şase m-am trezit să-i dau tratament şi nu am mai avut cui„, a spus mama fetiţei decedate, Alina Artimon.

Conform concluziilor preliminare ale necropsiei, rezultă că posibila cauză a decesului ar putea fi o pneumonie însă mostre biologice au fost recoltate și transmise către Institutul de Medicină Legală de la Iași, pentru analiză. Un alt caz, cel al unui bărbat care a decedat în urma unui infarct, după ce ar fi fost consultat de medici în UPU cu o zi înainte, a fost făcut public de familie prin intermediul rețelei Facebook. Familia a spus că bărbatul, în vârstă de 53 de ani, a decedat ca urmare a afecțiunii cardiace, pe 1 decembrie, chiar dacă anterior, aparținătorii care s-au prezentat cu acesta la UPU, ar fi cerut ca bărbatul să rămână internat în spital, lucru care ar fi fost refuzat.

-Publicitate-